Yeni Yıl Notları: 2023-2024

Farklı Geçen Yıl: 2023

2022 sonunda yazdığım değerlendirmeye baktığımda az hedef koymuşum 2023 için. Dağ yarışlarına katılmak haricinde hiçbir hedefimi gerçekleştiremedim. Özellikle antrenman olarak incelediğimde 2022’de 541 saat koşu antrenmanı yapmışken 2023’te 373 saat yapmışım. Çok ciddi bir fark gerçekten ama şaşırtıcı değil. Bu yıl birçok başka aktivitelere de yer verdim. Aşağıda kısa özetini bulabilirsiniz.

2023 enduranlar için çok zaman ayırdığım bir sene oldu. Özellikle mart ayından itibaren iş-antrenman dengesini iyi tutturamadığımdan bazı antrenmanlarımı yapamadım. Bu durum yıl sonunda doğru biraz daha düzeldi.

2023’ün ilk yarısı yeni katıldığım dağcılık kulübüm İDADİK ile bir çok haftasonunu dağlarda geçirdim. Bu etkinlikler antrenmanların azalmasına sebep olsa da dağlarda daha fazla vakit geçirmek güzel ve değerliydi. Özellikle Bozburun Dağı beni çok etkiledi.

İlk hedef yarışlarım Latmos Ultra 45K ve Tahtalı Run To Sky 27K‘da hedeflerimi tutturamasam da benim için öğretici oldular.

Haziran sonunda ise Olympus Marathon‘a katılmak istiyordum. Vizem yarıştan iki hafta sonra elime geçti. Yarış haftası konsolosluktan arayıp vizemi yetiştireceklerini söyledikleri için son dakikaya vizemin gelip gelmeyeceği belli değildi. Bu belirsizlik (yarışa gitme ihtimaline karşı girdiğim taper süreci) iki hafta sonra girdiğim Sky Erciyes 64K yarışındaki performansımı etkiledi.

Eylül başında Gürcistan’da Kazbegi Extreme‘e girdim. Nihayet sene boyu yaptığım antrenman türüne uyan düzgün bir skyrunning yarışına girmiş oldum. Yıl boyunca dik eğimlerde (>%20) çok vakit geçirmiştim ve bunun karşılığını bu yarışta aldım. Beklediğimden çok daha iyi bir performans gösterdim. Sonrasında yaptığım Kazbek zirve denemesi ise tam bir felaketti. Detaylara girmek istemiyorum ama Türkiye dönüş yolunda yapmayı planladığım Kaçkar zirveyi de içeren uzun koşu planımı da iptal etmek zorunda kaldım vücudumu bitirdiğim için.

Yine Eylül ayında babamla İspanya’da Camino de Santiago yolunu yürüdüm. Güzel bir etkinlik oldu fakat Türkiye dönüşünde hasta oldum. Ekim’in başına kadar tekrar antrenmanlara başlayamadım.

Ekim sonu Babadağ Ultra 60K‘ya ve ondan iki hafta sonra olan Sagalassos Ultra 42K‘ya kaydolmuştum. Eylül ayında hiç antrenman yapamadığım için biraz fazla yüklenerek antrenmanlara başladım. Sakatlanmaktan korkuyordum ama onun yerine Cappadocia Ultra‘ya enduranlar için stand açmaya gittikten sonra tekrar hasta oldum. Bir ay içinde ikinci hastalığım. Bu hastalık Babadağ Ultra’da bol öksürük krizleri ve burun akıntısı şeklinde kendini gösterdi. Yine de tüm bunlara rağmen dayanıklılığımın çok geliştiğini farkettiğim bir yarış oldu Babadağ Ultra. Bunun haricinde nihayet bu yarışta beslenme işini tam olarak çözdüm.

Kasım’da ise nihayet senenin son yarışı olarak planladığım Sagalassos Ultra’ya girdim. Skyrunning türünde olduğu için benim için önemli bir yarıştı. Organizasyon ve hava durumu kaynaklı sıkıntılar yaşadık ama tüm yarış boyunca çok güçlü hissettim, sonuçtan da memnunum. Organizasyonel sıkıntılar olmasaydı çok daha kısa sürede bitirebilirdim.

Sagalassos dönüşü yine hasta oldum. Bir buçuk ayda üçüncü defa. Bu defa hafif geçirsem de vücudumu dinlendirmem gerektiğine karar verdim ve üç hafta koşuya ara verdim. Sonrasında da antrenmanlara hafiften arttırarak başladım.

ITRA puanıma gelirsek bu yıl 649 ile başlayıp ancak 670’e çıkabildim. Hedefim 725’ti. Umarım seneye bu rakama ulaşabilirim.

Umutlu Olduğum Yıl: 2024

Genelde herkes bir sonraki yıl için oldukça umutludur ama kendi adıma geçen seneye göre daha net hedeflerle ve daha büyük tecrübelerle giriyorum bir sonraki yıla. Ülkemizde pek olmasa da bu yıl skyrunning yarışlarını koşmak istiyorum çoğunlukla. Geçen sene sayesinde nasıl besleneceğimi biliyorum, antrenman bilimi anlamında öğrenecek daha çok şey olsa da nereden başlayacağımı biliyorum yine geçen sene sayesinde.

Bu yıl yapılacağı duyurulan Aladağlar Sky Trail beni oldukça heyecanlandırdı, katılmak istiyorum. Skyrunner Dünya Serisinde yer alan Sagalassos Sky Ultra’ya da kayıt oldum bile. Yine dünya serisinde yer alan en az bir yarış daha koşmak istiyorum ama henüz planlayamadım.

Dağlarda daha çok vakit geçirmek bir diğer hedefim. Dağları seviyorum, geçen sene istediğim kadar gidemedim. Umarım bu sene daha çok vakit yaratabilirim.

Bu yıl ile ilgili bir diğer hedefim de bu bloga yarış raporları dışında da yazılar yazmak. Aklımda birkaç konu var şimdiden, onları yazıya dökmek ve bu vesileyle daha çok araştırmak ve öğrenmek istiyorum.

ITRA puanı hedefim ise az önce yazdığım gibi 725, tekrar not düşmüş olayım.

Umarım hepimiz için hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz bir yıl olur. Güzel seneler!