2022 Artos Sky Trail 48K Yarış Raporu

Parkur

Artos Sky Trail 48K parkuru Gevaş’tan başlayarak sırt rotası üzerinden ilerledikten sonra Artos zirvesinden geçerek tekrar Gevaş’ta sonlanan, toplamda 3000m üzeri irtifa kazanımı olan bir dağ yarışı.

Yarışın neredeyse hepsı 2000m üzerinde geçiyor, yine önemli bir kısmı da 3000m üzerinde geçiyor. Parkurun en yüksek noktası ise 3537m ile Artos zirvesi. Parkur üzerinde 5 tane CP olacak:

  • 10K Vavira
  • 21K Artos
  • 30K Başet
  • 37K Süphan
  • 45K Erek

Not olarak CP’lere bulundukları rakıma göre çevredeki dağların isimlerinin verilmesi de ince düşünülmüş bir ayrıntıydı, hoşuma gitti.

Teknik toplantıda söylenene göre Artos CP ile Başet CP arası mesafe olarak olmasa da geçiş süresi olarak en uzun kısım. Burası Artos zirve çıkışının etekelerine uzanan bir sırt rotası. Bu kısma girmeden önce iyi beslenip, yanımıza bol su almamız gerekiyor.

Antrenmanlar ve Hazırlık

Bir önceki yarışım ile Artos Sky Trail arası sadece dört hafta vardı. Yarışa özel bir hazırlık yapabileceğim bir süre yoktu yani. Erciyes için 7-8 saat dayanabilecek bir endurance base kurmuştum. Bunun üzerine hızımı arttıracak antrenmanlar yapmak istiyordum. O yüzden hedef yarışıma bu tip antrenmanların yararlı olacağı daha koşulabilir ve ciddi bir tırmanışı da olmayan Cappadocia 63K yarışını koydum. O yüzden Cappadocia için bir antrenman programı oluşturup Artos Sky Trail’i de araya yerleştirdim.

Bu dört haftada hem SkyErciyes’ten recover etmem gerektiği için hem de antrenman programımı biraz iyileştirmek istediğim için bol bol easy koşu üzerine yeni antrenman tipleri denedim. Mesela 10x1dk ya da 12x1dk şeklinde yaptığım interval antrenmanlarını 5x4dk şekline çevirdim. Bunun hem kaslarımdaki slow twitch fiberların adaptasyonu için (diğer şeklinde yarışlarda hiç kullanmadığım fast twitch fiberları kullanmış oluyordum) daha iyi olduğunu hem de Vo2max’ımı geliştirmek için daha yararlı olduğunu düşünüyorum.

Bir diğer değişiklik olarak bazı easy koşularımın içine teknik ya da dik tırmanış, teknik iniş gibi zorlayarak geçtiğim kısımlar eklemek oldu. Bir nevi fartlek yani. Böylece daha zorlu zeminleri hızlı geçebilmek için çalışmış olacağım. Aşağıdaki programda üstünde * karakteri ile işaretlenmiş easy antrenmanlar bu tip antrenmanlar.

Tabii koyduğum antrenman programına tam uyamadım çünkü yarıştan önceki hafta hasta oldum. Hastalığımın ne olduğunu bilmiyorum ama iki günümü yatakta geçirdim. Sonrasında ufak ufak zorlamadan koşulara başladım. Nabzım doğal olarak normale göre yüksekti ama sanırım yarışa kadar onu da normale döndürebildim. Fakat geniz akıntımı geçiremediğim için yarışta birçok kez öksürük krizlerine maruz kaldım.

Hedefler

Genelde hedef koyarken geçmiş yarışlara bakıp benzer ITRA puanına sahip yarışmacıların derecelerine göre hedef koyuyorum. Bu yarış ilk kez düzenlendiği için öyle bir ihtimal yoktu. O yüzden benzer bir yarış olduğunu düşündüğüm Aladağlar Sky Trail’in 48K sonuçlarına bakıp aşağıdaki hedefleri koydum:

  • 9 saat altında bitirmek
  • 8 saat altında bitirmek
  • 160-170 nabız aralığında da vakit geçirmek
  • Teknik kısımları SkyErciyes’e göre daha hızlı geçmek

Strateji

Önceki yarışlarımda da uyguladığım yarım saatte bir jellerden 30 gram CHO alma şeklindeki beslenme hedefi bu yarışta da baki. Bu jellerin üçünü 150mg kafein içerenlerden alacağım. Toplamda da üç tane elektrolit tablet tüketmeyi planlıyorum.

Bunlara ek olarak Artos CP’den sonraki kısım uzun süreceği için üç 500ml flaskımı doldurup öyle devam etme planı yaptım.

Yarış Sabahı

Yarışmacılara ücretsiz olan KYK yurdunda kaldım. Sabah(gece?) bayağı dinlenmiş olarak uyandım.

Yanıma muz alamadığım için üç tane Tschibo’nun kafein barlarından (toplamda 60gr CHO) ve bir avuç da antep fıstığı yedim.

Koşu çantama on beş tane WUP jel, üç tane de OnTheGo kafeinli jel alıp starta yürüyerek gittim.

Yarış

Yarış sabah 04.00’da karanlıkta basladi. Ön grupla beraber koşuya başladım. İlk kez karanlıkta koştuğum için kafa fenerimi takmayı akıl edememiştim. Kafa feneri takmış olanların ışığından faydalanarak koştum.

Ön grup çok sert ilerlemediği için rahatça tutunabildim. Sonra gün ağarmaya başladıktan sonra ilk CP’ye doğru kanyona girdik. Orada zemin koşmaya pek müsait değildi. O noktada her teknik zeminde olduğu gibi geri kaldım. İlk CP’ye yaklaştığımda ön grubu görebiliyordum, aramızda pek fark yoktu. İlk CP’de soda ve limon tüketip, sularımı doldurup devam ettim.

Sonrasi yokuş asağı dirt road’dı, burayı hızlı geçtim. Hesapladığım kadarıyla 5dk fark vardi ön grupla aramda. Düz yola çıkınca onları göremez oldum. Bir koprüden geçip yukarı doğru tırmanmaya başladım. Bu arada birkaç kez öksürük krizi yüzünden durmak zorunda kaldim.

Artos CP'ye yaklaşırken

İkinci CP’ye vardığımda ön gruptakilerin yanlış yola girdiğini, o yüzden birinci olduğumu öğrendim. CP’de bulunan organizator Erhan Çalışkan çok iyi beslenmem gerektiğini hatırlatıp zorla iki tane muz verdi yanima. Ben de yarış öncesinde bu CP’de elektrolitimi de yenileyip, suluklarin hepsini (3x500ml flask) doldurmayı planlamıştım ama sadece iki suluğum dolu bir halde devam ettim.

Sonrasi gerçekten teknik bir sırt rotasıydı. Ellerin de kullanılması gereken tırmanışlar ve inişler vardı. İki tarafın da uçurum olması bu kısmı daha heyecan verici kılıyordu. Bu kısımda çokça öksürük krizi yaşadım, nabzımı da nedense çok yükseltemedim. Bu arada önümde kaybolan üç kişi bana yetişip geçtiler. Böylece teknik zeminlerde yavaş ilerlediğim tekrar tescillenmiş oldu.

Sırt Rotası

Üçüncü CP’ye gelmeden suyum bitti. Şansıma hava bulutlu olduğundan pek sorun yaşamadim. CP’ye yaklaşırken organizasyon bir yere su birakmış olduğu için orada flasklarımın birini doldurabildim. Arkadakilere de kalsın diye fazlasını almadım.

Üçüncü CP’ye altı saatte ulasştım. İki flaskımı da doldurdum, flasklardan birine elektrolit attim. Soda ve limon tüketip yola koyuldum.

Üçüncü CP sonrası Artos dağına az eğimli bir tırmanış vardı, nedense cok hızlı çıkamadım, başım biraz dönmeye başladı. Beslenmemi hiç aksatmamıştım ama biraz susuz kalmıştım onunla ilgili olmalı. Dördüncü CP’ye biraz mesafe olduğunu düsündüğümden son kalan kafeinli jelimi yedim. Jelimi yer yemez dördüncü CP’yi gördüm.

Dördüncü CP’de kola ictim, limon yedim. Üç flaskımı da doldurdum. Muhtemelen kafeinli jelin ve bu beslenmenin etkisiyle tamamen toparladım.

Dördüncü CP’den ayrılıp hızlı hızlı yürüyerek Artos zirveye tırmandım. Eğimin azaldığı yerlerde koştum. Bayağı iyi hissediyordum.

Zirve'ye yaklaşırken. Yorgun görünüyorum ama aslında iyi hissediyorum.

Zirveden sonra inişe geçtim. İniş taşlık kaygan zemindeydi ama sanırım ortalama 7.00 km/dk tempoyla inebildim. Sonrasında yol bir patikaya doğru kıvrılınca asıl teknik inişin başladığını anladım. Patikaya gömülmüş taşlardan oluşan bir yol vardı. Tam bir bilek kıran inişi. Sadece bu kısım için baton almak saçma olurdu ama batonum olsaydı burayı çok daha hızlı geçebilirdim.

İnişin sonunda beşinci CP’ye ulaştım. Tek flaskımı doldurdum. Artık buradan Gevaş’a yaklaşmıştık ve zemin rahat koşulabilir bile ale gelmişti.

Küçük dostumla finish sprinti. (O kazandı)

Finish çizgisinden 9:53:07’de geçtim.

Yarış esnasında on üç WUP jel, bir muz, üç de kafeinli OnTheGo jel yedim.

Yarış Sonrası Notları

  • Hedef sürelerimi tutturamadım ama pek gerçekçi değillermiş zaten.
  • Cappadocia’ya hazırlık sürecinde yapar mıyım bilmiyorum ama uzun vadede teknik zeminde antrenman yapmam şart.
  • Artos parkurunu çok beğendim. Bu sene katıldığım en güzel yarıştı. Seneye hedef yarışım olarak Artos’u koymayı düşünüyorum. Bunun gibi sky trailler yarış seçimimde öncelikli artık.
  • Yarış beni hiç yıpratmadı. On saate yakın koşu sürem olmasına rağmen iki günde tamamen toparladığıma inanıyorum. Bu da yeterince zorlamadığım anlamına geliyor.

Ekler

Yarış Sitesi: https://www.artosskytrail.com/