Olimpos Dağı: Prionia'dan Mytikas'a

Pirin Extreme dönüşü Yunanistan’a uğramışken hep yunan mitolojisinde okuduğum tanrıların dağı Olimpos‘ta koşmaya karar verdim. Hem güzel bir dağ koşusu yaparım hem de katılmak istediğim yarışlardan biri olan Olympus Marathon‘un parkurunun bir kımını görmüş olurum diye düşündüm.

Rota olarak en popüler rota olan Prionia - Refuge A - Skala Zirvesi - Mytikas Zirvesi rotasında karar kıldım. Başka çeşitli rotalara wikiloc‘tan ulaşmak mümkün.

Rota git-gel 17-18km ve 2000m yükseklik kazanımı var. Yol 1000m irtifada bulunan Prionia’dan başlıyor. Bildiğim kadarıyla dağın eteğindeki kasaba Litochoro’dan Prionia’ya ulaşmak için ya kendi aracınızın olması ya taksi tutmanız ya da otostop çekmeniz gerekiyor. Otostop çekmekten hiç çekinmeyin çünkü bu yolda otostopçuların araç bulması çok kolay. Muhtemelen on beş dakikadan fazla beklemezsiniz. Kendi aracınızla giderseniz Prionia’da ücretsiz bir otopark alanı var.

Rotanın tarifini yapmaya gerek yok. Çok güzel bir şekilde işaretlenmiş. Kaybolma ihtimali hiç yok. Yol ayrımlarında Skala tabelalarını takip etmek yeterli. Benim koşumun GPX dosyası burada.

Refuge A'den denize doğru bakış

Koşuda 1000m yükseklik kazancı aldıktan sonra (6. kilometreye doğru) Refuge A’e ulaşıyorsunuz. Artık yolun zor kısmı bitti. Bundan sonra daha zor kısmı başlıyor. Haha. Refuge A’den ayrılıp biraz yükseldikten sonra bitki örtüsünün azaldığını farkedeceksiniz. Artık rüzgara açık alana geldik, patika daha taşlı ve ilerlemesi zor.

Karşıdaki sivri çıkıntı Skala zirvesi

Skala, dağın dört zirvesinden en alçak olanı. Buradan batıya yönelirseniz Skolio zirvesine, kuzeye yönelirseniz hemen önünüzde yükselen dağın en yüksek zirvesi (2918m) Mytikas’a gidersiniz.

Skala'dan geriye geldiğim yola bir bakış

Skala ile Mytikas arasında bir patika yok. Buradan sonrasında “scrambling” yapmanız gerekiyor. Kayalardaki kırmızı sarı işaretleri izlerseniz görece daha güvenli kısımlardan ilerleyebilirsiniz. Not olarak burada kaya/taş düşmesi ihtimali var. Özellikle ben geçerken bazı dağcı gruplar sürekli taşların yuvarlanmasına sebep oluyordu. Belki kask takmak isteyebilirsiniz.

Bu geçişin orta noktasında çektiğim video da aşağıda. Videonun başında görülen yüksek kaya Mytikas zirvesi.

Mytikas’a ulaştıktan sonra yine benzer bir kaya geçişiyle daha kuzeye giderek Stefani zirvesine ulaşmak mümkün. Ben oraya da gidersem dönüş uzun sürebileceğinden Stefani’ye gitmedim. Sonradan rotayı incelerken Stefani’den aşağı Olympus Maratonu’nun parkuruna bağlanma ihtimali olabileceğini gördüm. Artık bir dahaki gidişimde denerim orayı da.

Mytikas zirvesi

Bu rotayı eylül ayında hava 12-15 dereceyken yaptım. Yanıma 1.5L su ve enerji barları aldım, fazlasıyla yetti. Eylül ayında çeşmeler akmıyordu ama bahar aylarında Refuge A ve öncesinde birçok su kaynağı bulunabilir. Rota toplam 5 saate yakın sürdü. Benim için güzel bir gezi ve endurance antrenmanı oldu.